Sedan 2012 har den kommunala simhallen i Skara använt sig av LOTS Securitys ”Hjälpknappen”. Simhallen har ett snitt på ca 200-300 besökare per dag, året om, men sommaren är den period, då de allra flesta besöken sker. Louise Brattström är badmästare och har arbetat på simhallen i åtta år. För henne fungerar hjälpknappen som en extra säkerhetsåtgärd.

Vad fick er att installera hjälpknapparna? -” Eftersom att vi inte har några badvakter utan endast badvärdar, kände vi att det behövdes ett komplement till vårt obemannade utebad, utifall att någonting skulle hända där. Vi har endast möjlighet att gå ut dit, när vi får tid över. Ibland blir det så mycket att ta hand om i kassan, att det helt enkelt inte går att lämna den, så hjälpknapparna har blivit ett extra hjälpmedel för oss. Vi har även en bubbelpool och en varmpool utomhus och de används året om, så där har vi en hjälpknapp permanent.”

Har de använts? -”Peppar, peppar ta i trä, så har vi inte haft några incidenter utomhus, men vi testar utrustningen varje morgon under hela säsongen. Inomhus har vi däremot haft en hel del incidenter i form av halk- och dykolyckor, hjärtinfarkter och hjärtstopp m.m. Eftersom att vi alltid är mellan 2-6 i bemanning inomhus, så känner vi att vi har en väldigt bra överblick över poolområdena, som innefattar allt ifrån; rutschkana, varmpool med höj- och sänkbar botten, babyplask, 25-metersbassäng med strand, motionsrum, ång- och torrbastur. Sommartid blir det mindre bemanning och då tar vi in extern personal i form av sommarjobbare, så under dessa perioder blir hjälpknappen än mer viktig.”

Är ni nöjda? -”Ja, vi är nöjda, vi har ingenting att klaga på. Eftersom att hjälpknappen är enkel att trycka på och vi hoppas att besökare som noterar att det händer någonting, trycker på knappen för att påkalla vår uppmärksamhet, så ger det här oss en säkerhet som gör att vi slipper stresskänslan.

Trycker besökare ofta på larmet? -” Vi var oroliga över att barn skulle springa runt och trycka på dem för att busa, men alla respekterar att de är avsedda för att användas endast i nödfall. De är väl synliga för alla besökare.”