Med Hjälpknappen minskas butikens svinn

, ,

IMG_0811Ica Kvantum Liljeholmen finns sedan 2009, beläget i Liljeholmsgallerian, invid tullarna till Stockholms innerstad. Liljeholmsgallerian är en välbesökt shopping- och mötesplats för många. Genom sin närhet till busstation, tunnel- och tvärbana, har butiken ett oerhört brett kundsegment och ett jämt flöde av kunder under öppettiderna.

Butiken har två hjälpknappar installerade och två personsökare kopplade till var och en.

Vissa varor är mer attraktiva än andra och blir ibland även föremål för stölder. Vid sådana tillfällen kan det vara en bra idé att använda sig av ett låst skåp, som endast öppnas av personal. Ica Liljeholmen har ett låst skåp där ansiktskrämer och annan dyrare kosmetika förvaras.

-”Vi har placerat en hjälpknapp invid vårt ”krämskåp”, så att kunder som vill handla något ur detta sortiment, får tillgång till varorna genom att kontakta vår personal genom ett knapptryck. Installationen har bidragit till ett minskat svinn för butiken.”, förklarar Magnus Westman.

För att undvika driftstörningar samt för att ge kunden en god service, utan långa väntetider vid pantautomaterna, finns även här en hjälpknapp.

Magnus Westman berättar även om att butiken köpt ytterligare två knappar för att bistå vid bröd- och köttdiskarna och att tanken med dessa knappar är för att tillkalla personal vid de tider som det finns en mindre bemanning.

Magnus Westman, som tidigare var chef för kolonialavdelning, är sedan några veckor tillbaka chef för kassorna. -”Vi har tretton kassor och eftersom att alla är var för sig, kan det vara svårt att se hur många kassor som är öppna eller om det behöver öppnas fler, så vi kommer nog behöva installera fler knappar framöver.”, berättar Magnus.

”Vi satsar väldigt mycket på design och ljussättning, vilket gjort att många butiker besöker oss för att få inspiration och det är verkligen jätteroligt.”

”Vi är dessutom en av få butiker som har en egen vinbar. I gott sällskap av ett fåtal lyxkrogar, har vinbaren tillgång till mycket exklusiva viner. Vinbaren finns lokaliserad i en lite lugnare del av butiken och här serveras även mat. Vi blir ofta omnämnda i olika vin-tidningar. Eftersom att vårt utbud här är mycket exklusivt och antalet gäster begränsat, är inte denna del ständigt bemannad, så här skulle faktiskt ytterligare en hjälpknapp kunna fylla en viktig funktion. Med tanke på den väl genomtänkta inredningen vill vi ha en unik och exklusiv design.”

LOTS kommunikatör tog frågan, om en unik exklusivt designad knapp med sig och kan bekräfta att LOTS kan, för den som är intresserad, designa hjälpknapparna utefter önskemål.

Magnus Westman sammanfattar butikens affärsidé med att allt grundar sig i viljan att underlätta för kunden och ge den allra bästa service. -”Oavsett var hjälpknapparna sitter, så är de en servicehöjning som vi gjort och som varit bra för medarbetarna och för kunderna, som nu slipper irritation.”