IMG_1243City Gross, är en 10000 kvadratmeter stor matvaruaffär, belägen i Skandinaviens största shoppingcenter, Kungens Kurva, söder om Stockholm.  Butiken har ett stort kundunderlag och kunder vallfärdar dit för att bl a ta del av affärens unika kött- och fiskutbud. City Gross har ett eget bageri inklusive konditori som hanterar ett stort antal beställningar dagligen såväl som producerar affärens ordinarie utbud.

Johan Edman är butikschef på City Gross och han tar LOTS kommunikatör med på en guidad tur runt butiken samtidigt som han berättar om vilket uppsving LOTS Hjälpknappen blivit för affären som utöver sitt matutbud inhyser nästan ett halvt ToysRus, kläder och mycket annat.

Att alltid vara tillgänglig för sina kunder tillhör god service och är viktigt för vilken butik som helst.
Vad ser du för fördelar med att ha en Hjälpknapp?
-”Butiken har två hjälpknappar, en vid fiskdisken och en vid bageriet. Vid vissa tider är det mindre kunder i affären och vi behöver då helt enkelt inte ha en personal som konstant står i fiskdisken och väntar på att få ge service. Vi måste fördela våra resurser effektivt och det innebär att personalen från fiskdisken även hjälper till med att packa upp varor i hyllorna på annat håll. Ibland måste de även kunna lämna disken för att inhämta varor för att förbereda inkomna beställningar av exempelvis smörgåstårtor.”, berättar Johan

”När kunderna kommer till den ibland obemannade disken, trycker de bara på Hjälpknappen och en ljudlös signal går direkt till vår ansvarige personals sökare, så att denne snabbt kan infinna sig och hjälpa till. Likaså kan personalen i lugn och ro arbeta i köket bakom, med vetskap om att de inte kommer att missa några kunder. Det sistnämnda gäller även bageriet som sätter degar i rummet bakom konditoriet.”

”Förr hade vi en liten pingla som stod på disken men det var svårt att höra och ingen visste riktigt vilken pingla som ljöd så det var mest förvirrande. Så fort någon i personalen hade paus var denne tvungen att försöka hitta någon annan som kunde rycka in och stå i disken tills denne var tillbaka. Det blev ett onödigt och stressande extramoment. Faktum är att det överhuvudtaget kan vara väldigt stressande att inte veta om någon kund väntar runt hörnet, när du står och förbereder någon typ av fisk.”

”Tack vare Hjälpknappen kan vi oavsett de manuella diskarnas öppettider fortsätta ge våra kunder en lika bra och personlig service. Personalen överlämnar sina sökare till annan personal som, om än de inte bakar tårtor eller levererar färsk fisk utöver det som står i diskarna utanför o s v, fortfarande kan ta emot beställningar. Det här innebär faktiskt att vi inte missar en enda beställning och det är viktigt för oss.”

Du verkar nöjd Johan, är det så?
-”Jo, jag är nöjd och vi hade en i jämförelse  ökad omsättning hos fisk och bageri med 229% under december, det är självfallet inte endast pg a Hjälpknappen, men den är definitivt en bidragande orsak till den ökade försäljningen.

Hur skulle du sammanfatta Hjälpknappen?
-”Vi har som störst nytta av den när det är som minst kunder. Den gör oss synliga eftersom att den ökar vår tillgänglighet och den ger personalen en ökad mobilitet. Hjälpknappen gör det möjligt för oss att uppfylla vårt motto: ”Kunden är viktigast!”

Kan du rekommendera den?
-”Ja och jag kommer att rekommendera den för en kollega inom kort.”