Den 30-31 mars hölls ”Mässa för Välfärdsteknologi”, ett evenemang arrangerat av Tranås kommun.
LOTS Security var en av utställarna och som tidigt insåg att det finns ett behov av fler kommunarrangerade mässor, där kommunernas samtliga personal inom verksamhetsområdet har möjlighet att delta, prova på och lämna önskemål.

Conny Israelsson har varit projektansvarig för ”Mässa för välfärdsteknologi”, i Tranås.

Conny, levde mässan upp till förväntningarna?

-”JA, vi är riktig nöjda det fungerade jättebra och de anställda var också mycket nöjda.
Vi hade ju inga större förväntningar från början, men det blev så bra! Vi hade ca 750 besökare totalt, inklusive våra anställda, medborgare och besökare från andra kommuner.”

Kommer ni att anordna fler mässor?

-”Det är en mycket bra fråga och det finns nog lite kluvna tankar runt det här. Det är ingenting som vi från början planerade, men det har uppkommit önskemål om det.
Från början var det egentligen endast tänkt som ett avstamp för oss att komma igång med vårt projekt ”Framtidens Socialtjänst”, som inkluderar välfärdsteknologi, ständiga förbättringar och naturligtvis vår akademi för ex-jobbare, men vid ett besök i Jönköpings kommun i förra veckan, kom ett förslag om att ha den här mässan, som ett ambulerande event.”

Skulle du rekommendera andra kommuner att anordna en mässa för välfärdsteknologi?

-”Absolut! Det har gett så mycket för de anställda att själva få delta och få möjligheten att prata direkt med företagen.”

Har ni hunnit diskutera runt vilka tekniska lösningar som skulle passa in hos er?

-”Vi gjorde en utvärdering i vilken våra anställda fick önska vilka produkter och funktioner de helst skulle vilja använda sig av i sitt arbete, så den biten är ju färdig i alla fall, dock är däremot sammanställningen inte helt färdig ännu. Men det ska beställas produkter, både till vår utställningslägenhet och till verksamheterna. Det är viktigt att alla märker av att det faktiskt händer något med utgång från den här mässan, d v s att det sker en förändring ganska omgående.
I förra veckan kom ledningen överens om vilka sektioner som ska börja.”

Har ni fått någon respons från utställare?

-”De har varit väldigt nöjda och gillat det faktum att alla anställda fått komma och besöka dem. Det har för många inneburit att de fått träffa yrkeskategorier de normalt inte träffar. Vi har också fått frågan om vi inte ska hålla ytterligare en mässa. Även företag, som inte deltog denna gång, har visat intresse för att komma.”

Kommer ni även låta utställarna fylla i en utvärderingsenkät?

-”Ja, det ligger på min ”att göra”-lista, så jag gnuggar lite på vilka frågeställningar vi ska ta med. Det beror ju en hel del på om det här var en engångsgrej eller om vi ska göra om det. Men någon form av enkät blir det i alla fall. Men vi måste ta ställning till vad för feedback vi vill att den ska innehålla.”

Har det mässan fått mycket uppmärksamhet?

-”Ja, båda lokaltidningarna var här, en av dem vill gärna att vi återkommer till dem när vi är redo att ta nästa steg, vilket blir snart eftersom att vi redan innan sommaren kommer att genomföra vissa delar.”

Är det helt klart vad som ska beställas?

-”Vi har diskuterat vilken typ av produkter som vi inledningsvis ska införskaffa, så att alla känner av att det är på gång ut i själva verksamheterna. Vi tänker enkla, snabba och lättförståeliga produkter till att börja med och sedan även på ett långsiktigt satsande.”