Aktiv Ortopedteknik på Västerås Sjukhus, driver en ortopedteknisk verksamhet som levererar sina produkter till länets befolkning, både till privat- och landstingskunder. Sedan januari 2006 använder kliniken LOTS Securitys personsökningssystem.

I december 2014 uppdaterades systemet med en modernare och starkare sändare, som ger en större räckvidd. Eftersom att sjukhus ofta har tjockare väggar och då det inte är ovanligt att verksamheter är belägna i källarplan, så kan det vara svårt för signaler att nå sina sökare. Den nya sändaren har en så pass kraftig signal, att den t o m når personsökarna, om än de befinner sig på andra våningsplan.

Jag träffar Agneta Åberg, som arbetar i receptionen och som är väl bekant med LOTS Securitys personsökningssystem och jag frågar henne om varför de initialt beställde systemet?
-”Förr hade vi snabbtelefoner, men det är ju inte vidare trevligt när telefonen ringer samtidigt som du kanske sitter med en patient, det är tvärtom ganska störande.”

”Vi har inget internt telefonsystem och det är viktigt att vi i receptionen på ett smidigt sätt ska kunna nå våra tekniker och handläggare, så att de kan komma till receptionen och ge sig till känna, exempelvis när det kommer patienter.”

Aktiv Ortopedteknik har totalt 13 sökare och en sändare och Agneta Åberg uttrycker att systemet fungerar bra.

-”Men om jag skulle kunna få lämna önskemål, så skulle jag gärna vilja att vi även individuellt skulle kunna programmera sändaren direkt från vår enhet, så att var, exempelvis tekniker, endast får meddelarinställningar som gäller just denne.”

 

Vad tycker övrig personal om systemet?
-”De är nöjda och vi har ju haft det här i många år och vi tycker att det fungerar bra för oss och det är därför som vi nu valde att uppdatera systemet. Hade det inte varit funktionellt hade vi valt bort det helt. Vår lokalitet är under jord och därför hade signalerna ibland lite svårt att nå ut, men den nya, starkare sändaren, fixar det.”

”Vi har heller inte haft något behov av något annat system och det är så bra räckvidd på signalerna, att vår personal numera kan befinna sig på andra våningsplan i sjukhuset och fortfarande så ringer det på deras sökare, utan problem.”

 

Arbetsplatsfunktionalitet
En ortopedteknisk arbetsmiljö ställer krav på att apparatur måste vara tålig och verksamhetsanpassad.
-”De äldre sökarna hade vi faktiskt lite problem med eftersom att det kom in gipsdamm i dem, så med jämna mellanrum fick vi blåsa rent dem.”

De nya personsökarna som används av Aktiv Ortopedteknik på Västerås Sjukhus, är IP67- klassade, vilket innebär att de är både damm- och vattentåliga samt robustare.

Utvecklingen går framåt och vi på LOTS Security ligger i framkant med mål om att alltid göra vårt bästa för att tillgodose alla kunders behov.