Mia Nieminen och Tomas Karlgren VikinglineHela VikingLines fartygsflotta förlitar sig till Digitool Ronderingssystem, levererat av LOTS.
LOTS kommunikatör träffar Tomas Karlgren, kapten och Mia Nieminen, förste styrman, ombord på VikingLines kryssningsfartyg, Mariella, som har en kapacitet att transportera 2500 personer. VikingLine har en flotta om 7 fartyg som trafikerar Östersjön.

Det är mycket viktigt att fartygets säkerhet, avseende brand och ordning, ständigt kontrolleras under resorna, för att kunna garantera att resenärerna får en trygg och säker vistelse ombord.
En gång per timme, under den tid då fartygen är i drift, ronderar väktare färjorna. Mariella som trafikerar rutten Stockholm-Mariehamn-Helsingfors t o r har ett 30-tal positioneringstaggar som ska passeras under den 20 minuter långa rondering som täcker in samtliga däck.

Väl tillbaka på kommandobryggan dockas ronderingsläsaren i en dockningsstation, som samtidigt laddar läsaren.  Personal på bryggan kontrollerar att ronderingarna samstämmer med de noterade avstämningspunkterna.
-”Systemet fungerar mycket smidigt.”, berättar Tomas Karlgren.IMG_1578

-”Det finns krav från svenska Transportstyrelsen och finska TraFi, om att myndigheterna, vid en kontroll ombord, ska kunna ta del av information, som kan styrka att båtarna utför ronderingar enligt gällande regelverk.”, förklarar Mia Nieminen.

-“Skulle det förekomma någon form av ordningsstörning under en rondering, vidtalas bryggan omedelbart och detta dokumenteras.”, avslutar Tomas Karlgren.

 

 

 

Fakta om Digitool Ronderingssystem

Att ha väktare som bevakar på plats, genom att rondera, i realtid, går aldrig att ersätta med enbart teknisk bevakning, hur modern den tekniska delen än är.

Om en händelse skulle inträffa, uppstår nästan alltid följande frågor:

• Var fanns väktaren?

• Har han överhuvudtaget varit där?

• Vad kan han ha sett?

• Har det rapporterats?

• Vad gjorde han åt saken?

Det här viktiga frågor, som kräver konkreta svar och där väktarens arbete ska kunna styrkas.

LOTS Security AB är distributör för DigiTool Ronderingssystem, i Skandinavien. Systemet baseras på över 20-års erfarenhet från ronderande väktare och står i en klass för sig.
Systemet är både lätt att använda och implementera i verksamheter. DigiTool registrerar fortlöpande vad väktaren gör och vad denne iakttar, vilket visas i rapporteringen.

Det innehar de funktioner som absolut krävs, men även ytterligare finesser. Exempelvis är DigiTool Ronderingssystem byggt på en klient-/serverstruktur och mjukvaran för rapportering samt konfigurering, är skalbar. Det kan anpassas och byggas ut i system som omfattar ett stort antal geografiskt skilda platser.
Systemets utförande är byggt för att klara tuffare miljöer och det svenska klimatets regn och kyla.

Systemet finns i ett utförande som förmånligt startpaket, men kan naturligtvis även levereras efter kundens egna önskemål.

Fördelarna med systemet är tydliga:

• Läsarens utförande är robust; vattentätt och stryktåligt och passar in i tuffare miljöer.

• Lätt att införa och använda i bevakningsverksamhet.

• Anpassningsbart till både små och stora system

• 6 månaders batterikapacitet/-laddning

• Konkurrenskraftigt pris

Inte enbart för väktarrondering!
Ronderingssystemet kan användas i alla typer av verksamheter, där det finns behov av att kunna kontrollera och säkerställa att personal ronderar och besöker de platser som skall besökas.